Pazartesi, Haziran 02, 2008

Fransız İhtilali yanlış anlamadan mı çıktı?

Versailles Sarayı dünyanın en heybetli, görkemli saraylarından biri. Kralın av köşkü olarak yapılan saray, Paris Halkının açlıktan evcil hayvan(kedi, köpek dahil) bırakmadığı dönemde en şaşalı günlerini yaşamış. Halkın sefaletinin diz boyu olduğu bir gün, meydanda kalabalık toplanıyor ve durumumuzu Kral'a anlatalım deyip Versailles'e kadar yürüyorlar. Kalabalığın önünde de genç bir kız var. Sarayın kapısına geldiklerinde nöbetçiler kapıyı açmıyorlar. Kraliçe Marie Antoinette kalabalığı görüyor ve göstericilerin içeri girmesine izin veriyor. Göstericiler Kraliçeye, "Açız, ekmek(baton) bulamıyoruz" diyorlar.
Halkın yediği ekmek baton ekmek adı verilen uzun ekmek. Zenginler ve asiller ise "brioche"(brioş) denen üzeri hafif şekerli bir ekmek yiyorlar.
Göstericilerin bu haykırışına Kraliçe biraz bilgisizlikten, biraz ukalıktan olsa gerek, baton bulamıyorsanız, brioche yiyin diyor. İsyan da bu sözden sonra başlıyor.
Kimbilir, Kraliçe o sözü söylemese dünya tarihini değiştiren ihtilal belki uzun yıllar sonra olacak veya hiç olmayacaktı.

Hiç yorum yok: